Welke eiwitten zijn er?

W

Eiwitten zijn er in veel varianten, er zijn whey (wei) eiwitten, soja eiwitten, ei eiwitten en melk eiwitten. Welke eiwitten zijn er? Daarnaast word er ook een verschil gemaakt tussen de eiwitten die snel door het lichaam worden opgenomen, en eiwitten die langzaam worden opgenomen. De verschillende eiwitten zal ik in het volgend artikel verder toelichten.

Whey eiwitten

Whey eiwitten zijn vooral voor de ochtend bedoeld, en worden ook wel snelle eiwitten genoemd. Ze staan bekend bij de sporters en worden dan vooral voor of na de training ingenomen. Ook na de nachtrust is het belangrijk om je lichaam te voorzien van eiwitten omdat het de hele nacht heeft geleefd zonder. In de slaap gebeurd er namelijk van alles in het lichaam, de spieren worden groter en ze herstellen zonder dat je dit door hebt. Daarnaast is het een prima eiwit om de spieren te ontwikkelen. Welke eiwitten zijn er?

Naast de whey eiwitten zijn er ook nog de bekende melkeiwitten, die ook wel caseïne worden genoemd. Deze worden langzaam door het lichaam opgenomen en verteert. Dit gaat ook een stuk moeilijker dan bijvoorbeeld de whey eiwitten, dit komt doordat caseïne lactose bevat. Lactose moet eerst afgebroken worden voordat ons lichaam het kan opnemen, het is namelijk een koolhydraat.

Ei eiwitten zijn snelle eiwitten die goed en licht verteerbaar zijn en geheel vet en cholesterol vrij zijn. Deze vorm van eiwitten bestaat voor 100 procent uit aminozuren en pure ei-eiwit!

Plantaardige eiwitten

De meeste mensen halen hun eiwitten uit bijvoorbeeld: vlees, vis en zuivel. Alleen als vegetariër of veganist moet je ervoor zorgen dat je deze eiwitten op een andere manier binnenkrijgt. Door plantaardige eiwitten te eten zorgt de vegetariër er dus voor ook hij zijn portie eiwitten binnenkrijgt!

Dan zijn er nog de soja eiwitten, deze worden op een snelle manier door het lichaam opgenomen en zijn makkelijk verteerbaar. Ze beschikken over e…. Wil je dit gehele artikel lezen? of meer te weten komen over fitness, voeding of eiwitten? neem dan een kijkje op: wheyprotein.nl/welke-eiwitten-zijn-er/