Schaatsen

S

Schaatsen is een echt een sport waar Nederlanders goed in zijn. We hebben meerdere schaatsen, zowel mannen als vrouwen die in de prijzen vallen tijdens kampioenschappen. Met schaatsen ga je op dunne ijzers over het ijs. De schaatsen hebben weinig wrijving en glijden over het ijs. Door de schaats te kantelen maakt de schaats een groef in het ijs en is het mogelijk om van richting te veranderen.

Recreatief

In Nederland gaat het niet altijd over wedstrijdschaatsen als we het over schaatsen hebben. Voor de meeste van ons is schaatsen ook gewoon een leuke recreatiebezigheid. In de winter als er genoeg vorst is geweest gaan we graag naar buiten om lekker op natuurijs te schaatsen. Gezellig met de kinderen het ijs op is natuurlijk superleuk om te doen. Heb je geen schaatsen dan kun je ze natuurlijk ook huren als je wilt. Maar natuurijs is er steeds minder door de relatief zachte winters. Maar er zijn ook kunstijsbanen waar je op terecht kunt.

Ijsbanen

Gelukkig hoeven we niet altijd op natuurijs te wachten. Er zijn genoeg schaatsbanen in Nederland waar je ook als het buiten niet vriest lekker op je schaatsen kunt gaan staan om te kijken of je het nog kunt. Op kunstijsbanen heb je vaak banen waar je rond kunt gaan en je hebt er de ‘velden’ zoals gebruikt bij ijshockey. Je kunt natuurlijk goed hard terechtkomen als je valt, maar gelukkig is er vaak wel iemand met een EHBO diploma aanwezig. Wel zo handig want je kunt niet alleen hard terechtkomen, maar ook ongelukkig. Bij profschaatsers komt het nog weleens voor dat ze een schaats in een lichaamsdeel krijgen. Met de nodige verwondingen als gevolg. Komt er een schaats in je bovenbeen bijvoorbeeld dan kun je veel bloed verliezen.

Wedstrijden

Profschaatsers schaatsen diverse afstanden. Hier hebben ze vaak een specialisme in en als ze echt heel goed zijn worden ze geselecteerd voor de Olympische Spelen. Tijdens de Olympische Spelen zijn Nederlanders over het algemeen wel dominerend. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen worden er veel medailles behaald. Zowel goud, zilver als bronzen medailles worden binnengehaald bij de mannen als de vrouwen. Hierin is Nederland al sinds jaar en dag echt heer en meester. Wij blinken uit in de schaatswedstrijden en eigenlijk op alle afstanden. Dit zowel op de lange afstanden als de vijf en tien kilometer als op de korte afstanden van 500 en 1000 meter. Ook bij de ploegenachtervolging doen we het meestal goed. Bij de laatste Olympische Winterspelen had Nederland ook hier een gouden medaille behaald.