Skeelers, ook wel inline skates

S

Er bestaat nogal wat spraakverwarring als we het hebben over skeelers en skates. Oorspronkelijk waren skeelers extra lange skates, met vijf wielen. Ze waren bijzonder goed geschikt om lange afstanden mee af te leggen. Je zou ze goed kunnen vergelijken met noren, als je denkt aan schaatsen op natuurijs. Want net zoals noren hadden ook de klassieke skeelers een verlengd frame, heel geschikt als je lange slagen wilt maken en vooral duurtrainingen of duurtochten wilde houden. De huidige generatie “skeelers” hebben echter vier wielen. Ze zijn hetzelfde als inline skates, waarbij de term “inline” niets meer wil zeggen dan dat de vier wielen in één lijn zijn geplaatst. Klassieke skeelers met vijf wielen worden niet meer gemaakt. De huidige inline skates met vier wielen hebben ze vervangen. Skeelers geven je echter dezelfde eigenschappen als klassieke skeelers, met een aantal extra voordelen.

 

 

De voordelen van skeelers

Vergeleken met de wielen van klassieke skeelers, zijn de wielen van inline skates groter. Je kunt ze krijgen met een wieldiameter van 100 mm of 110 mm. Er zijn ook modellen met drie wielen, die dan een wieldiameter van 125 mm hebben. De wielen van de huidige generatie skeelers zijn van bijzonder grote kwaliteit. Ze zijn zeer goed bestand tegen slijtage, nauwelijks wrijvingsgevoelig en ook het rolmechanisme vertoont aanmerkelijke verbeteringen. Dit alles heeft als resultaat dat je op inline skates met vier wielen grotere snelheden kunt bereiken dan op klassieke skeelers met vijf wielen. Kom je oneffenheden tegen op de weg, dan kon je daar met klassieke skeelers aardig wat problemen mee krijgen. De grotere wielen van skeelers echter, zorgen ervoor dat je een stuk stabieler rijdt en er veel minder hinder van ondervindt. Je kunt dus kiezen voor inline skates als alternatief voor de klassieke skeeler, maar het is ook mogelijk om de nieuwe speedskates aan te schaffen. Deze hebben een stijf frame en je kunt ze ook krijgen met een kleine wieldiameter van 90 mm. Dit maakt je iets meer wendbaar op bochtige stukken.

 

 

Een goed advies en kwaliteit

Welk type skeeler je ook kiest, er bestaat een groot assortiment in topmerken zoals K2, Slide, Rollerblade of Seba. Daarnaast altijd advies vragen als je niet exact weet welke skate voor jouw doeleinden het best geschikt is. Neem de tijd om het aanbod goed te bestuderen en vergeet als je je nieuwe skates aanschaft, ook niet te investeren in goede bescherming.