Wintertijd: Organiseer een schaatswedstrijd

W

Het is weer winter dus Nederland is in de ban van schaatsen. Zeker afgelopen week waar de kou in Noord-Nederland is gearriveerd kunnen de schaatsen onder gebonden worden. Echter blijft het nu nog beperkt tot kunstbanen en het schaatsen op straat doordat er maar liefst een centimeter ijzel is gevallen. Natuurlijk is recreatief schaatsen belangrijk in Nederland maar wellicht nog belangrijker zijn de vele wedstrijden die verreden worden.

Schaatswedstrijd organiseren

Bij het organiseren van een schaatswedstrijd komt heel wat kijken. De meeste lokale schaatsverenigingen weten dat wel. Dat is een van de redenen dat er goed op elkaar gelet wordt zodat er bijvoorbeeld geen dubbele agenda is voor de schaatsers. Ook zijn de kosten vaak zeer hoog. Sponsoring of promotie is dan ook van groot belang. Bedrukken van kleding, boarding en vlaggen is dan ook noodzakelijk om niet teveel in de kosten te lopen. Hiervoor kun je opzoek naar een gespecialiseerde partner zoals Merchandising Concepts in Amsterdam. Deze kunnen je goed adviseren over de juiste bedrukkingstechnieken voor bepaalde ondergronden en weersomstandigheden.

Deelnemersveld

Het is belangrijk dat je autoriteit krijgt. Dit zorgt voor media-aandacht en trekt meer publiek naar je evenement. Hiervoor kun je een aantal gerenommeerde schaatsers uitnodigen. Dit kun je vergelijken met een criterium bij het wielrennen. Natuurlijk is dit een hele andere tak van sport met andere facetten maar het komt er vaak wel op neer. Hoe beter het deelnemersveld hoe groter de aandacht van buiten af wat er voor zorgt dat sponsors bereid zijn meer geld te betalen.

KNSB, toertochten wedstrijden en meer

Wanneer je een wedstrijd officieel wilt regelen dan is het belangrijk dat dit volgens de organisatievoorwaarden van de KNSB gaat. Hiervoor is het ook noodzakelijk dat je het ruim van te voren aangeeft een wedstrijd te willen organiseren en hoe je dat precies gaat regelen. Ook de te schaatsen niveaus kunnen dan worden bepaald. Denk hierbij aan een regionale wedstrijd, nationale wedstrijd of zelfs een NK.

Voor toertochten geld een auspiciën van de Koninklijke Schaatsbond en deze dienen dus ook te worden aangemeld. Op deze manier kan er een mooi overzicht blijven bestaan van de wedstrijden.